Cretan Way

Onderweg naar de Krcin, een van de vele 2000ers in het Mavrovo National Park in Noord-MacedoniĆ«, in 2018 kwamen we Eva Smeele tegen. Eva is al jaren solo hikend in de Balkan actief en onderweg voor haar project evadinaricaproject. Deze ontmoeting en het boek van Jolanda Linschoten “niet de race maar de reis” vormden de inspiratie om na mijn pensionering iets anders te gaan doen dan achter de geraniums te gaan zitten. Hiken gaat het worden. Je moet er de tijd voor nemen en dat kan nu zonder vakantiedagen te sparen of sabbaticals op te nemen. De Camino, ongetwijfeld heel erg mooi en uitdagend, is me te druk (in 2017 liepen er meer dan 300.000 mensen de route naar Santiago de Compostella). De Appalachian Trail is ver weg evenals de geweldig mooie CDT
In 2016 bij toeval het E4 pad ontdekt in Zakros (Kreta). Het gehele E4 pad voert van het zuidwesten in Portugal via Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemeniƫ, Bulgarije, Griekenland. Het strekt zich ook uit tot Kreta en eindigt in Cyprus. De totale lengte van de E4 is 11.800 km. Het deel welke door Kreta voert is ongeveer 500 km lang. Na speurwerk en info zoeken over het E4 pad op het spoor gekomen van Luca Gianotti die het pad (groten)deels heeft gevolgd en gepubliceerd in The Cretan Way . Het boek is inspirerend en gaf het laatste zetje dat nodig was om dit te gaan doen. Normalerwijze wordt er van west naar oost gelopen maar Luca heeft goede redenen om het andersom te doen, het wandelen met zicht op zonsopkomst en ondergang lijkt me wel prettig. In het boek staat alles duidelijk beschreven en ga proberen me eraan te houden.
The Cretan way is een mix van E4 paden, ongemarkeerde mule-tracks, dirt roads , en ander ongemak welke aan elkaar zijn geknoopt en leidt tot een route dwars over het eiland. Deze route is ca. 480 km lang. De start vindt plaats in Kato Zakros en de finish bij Chrisoskalitisa.
De route is opgedeeld in 28 etappes waarvan de langste 24 km en de kortste 7 km is. Het wordt zeker geen race tegen de klok maar een (hopelijk) onvergetelijke tocht met ontmoetingen, diepte- en hoogtepunten, hindernissen, en wellicht onverwachte dingen. De reis is in dit geval zeker belangrijker dan de bestemming.

dag#1 Kato Zakros – Chandras

Afstand 21 km