
Het Lieserpad volgt de loop van de rivier de Lieser vanuit Boxberg waar de bron ontspringt en eindigt in Lieser waar de rivier in de Moezel uitmondt. De totale lengte van dit pad bedraagt ca.73 kilometer.
Mijn trip begint echter in Cochem omdat dit redelijk gemakkelijk te bereiken is met de trein, althans in theorie, in de praktijk is dit een ander verhaal daar de DB hun zaakjes nog lang niet overal op de rails heeft.
De afstand van Cochem naar Boxberg bedraagt 34 km. Deze route voert een groot deel door het wilde Enderttal. Een beauty met een prachtig wandelpad langs de gelijknamige rivier (Endert) die door dit landschap slingert. Niet voor niets in 2019 uitgeroepen tot Duitslands mooiste wandelpad. Diverse molens tref je onderweg aan waarvan enkele zijn opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor publiek.
Verderop in deze route de Rausch waterval die zowel van beneden als van boven te bewonderen valt. Nog verderop het Kaulenbachtal met een leisteen groeve die buiten bedrijf is maar waar vroeger hoogwaardig leisteen gewonnen werd. De sporen zijn nog volop aanwezig zijn in de vorm van een enorme berg leisteen. De gehele route is mooi en afwisselend maar ook pittig door de vele hoogtemeters. Voor mij eindigt deze route in Kottelbach zo’n 7 km voor het begin van de bron van de Lieser.




Lieserpad
Het meest gebruikelijk is om het Lieserpad in 4 etappes te lopen.
- Boxberg-Daun (15 km)
- Daun-Manderscheid (18 km)
- Manderscheid-Wittlich (26 km)
- Wittlich-Lieser (18 km)
Mijn versie verloopt anders
- Boxberg-Üdersdorf (24 km)
- Üdersdorf-Wittlich (35 km)
- Witlich-Lieser (18 km)
1. Boxberg-Üdersdorf
Zoals reeds vermeld ontspringt de Lieser in de buurt van Boxberg. Deze bron ligt nogal afgelegen midden in een soort van wei. Niet de meest inspirerende plek om een rivier te starten, er is weinig te zien. Verderop wordt het wat wilder en breder met deze rivier.
We bevinden ons inmiddels in het hart van de vulkaan Eifel in de buurt van Daun.
Daun is bekend van de Dauner Maare, drie kratermeren die een belangrijk kenmerk van de Vulkaaneifel zijn. In het landschap verspreid zijn er diverse natuurlijke mineraal bronnen. Dreese worden deze hier genoemd (het woord Drees komt van het Keltische Dreyse, wat zoveel betekent als “borrelende bron”). In de Vulkaaneifel zijn vele bekende, maar ook verborgen, „Dreese“. Deze mineraal- en koolzuurhoudende bronnen zijn van vulkanische oorsprong. Het water van deze bronnen is buitengewoon rijk aan mineralen. En alle bronnen smaken verschillend. Bij Neichen is er gelegenheid tot proeven. Persoonlijk vindt ik dit beter smaken dan de waters waaraan koolzuur door de mens wordt toegevoegd. In de vulkaan Eifel zijn 30 bronnen op verschillende plekken waar dit voorkomt. Bijna elk dorp hier heeft zijn eigen “Drees”.
Dit eerste deel van het Lieserpad loopt door aardig wat kleine dorpjes maar ook grotere plaatsen. Hier is het goed opletten op de borden welke de route aangeven. Dit eerste deel eindigt voor mij in Üdersdorf.
2. Üdersdorf-Wittlich
De koninginnenetappe vandaag deze bedraagt zo’n 35 km.
Deze etappe loopt parallel met een stuk Eifelsteig, er zitten lange en stevige klimpartijen in over smalle paden. Naar beneden kijkend levert dit een schitterend schouwspel op. In de diepte stroomt de Lieser en het is best steil naar beneden, daar wil je niet onbedoeld terecht komen dus goed uitkijken is de boodschap. De route die ik heb gedownload is niet heel betrouwbaar en wijkt nogal af van het eigenlijke pad wat overigens goed is gemarkeerd, dus is het beter om deze markeringen te volgen. Het landschap is afwisselend met rotsachtige smalle paden maar ook groene weiden en veel bossen. Manderscheid is de volgende grotere plaats op de route en is bekend van de twee burchten, de Oberburg en de lagergelegen Niederburg, waar de Lieser tussendoor stroomt. Het is even zoeken naar het juiste pad in een stad. De burchten zijn echter een prima oriëntatiepunt welke goed te zien zijn ook al liggen ze niet direct naast de route. Nu verder richting Schladt, Plein om tenslotte te eindigen in Wittlich.
De mooiste etappe van het Lieserpad tot nu toe.
3. Wittlich-Lieser
Laatste etappe van het Lieserpad, op papier eenvoudig qua afstand 18 km en ook qua hoogtemeters 274 meter. In het begin veel lange rechten stukken asfaltweg, niet mijn ding, ga liever over bospaden maar ja je kunt niet alles hebben. Nu zitten er verderop nog wel verschillende stukken bos in, met name de Rahns-Steinbach wandelweg is wel leuk. Het laatste stuk na Maring-Noviand tot aan Lieser gaat eveneens door het bos. De route eindigt daar waar de Lieser de Moezel instroomt. De tocht zit erop, na nog een eind doorgelopen te hebben tot in Lieser.
3. Conclusie
Het Lieserpad is een mooie route echter niet alles is interessant op deze route, de stukken op de smalle bospaden met de rivier in de diepte zijn zeker de moeite waard net als sommige steile stukken om te beklimmen. Deze zijn soms uitdagend maar goed te doen.
Heb het totale pad in 3 etappes afgelegd omdat het makkelijk te doen is. De mooiste route van de Eifel zoals beweerd wordt dat is een kwestie van smaak, persoonlijk denk ik van niet.














