Kalami

Spookdorpen zijn fascinerend vanwege hun geschiedenis hoe het zover is kunnen komen en waarom dat een ooit bewoond en welvarend dorp verlaten werd.
Op Kreta komen er vele voor, Kalami is er een van, gelegen in een dal naast de weg van Ano Vianos naar Ierapetra op ca.13 km van eerstgenoemde stadje.
Veel verhalen doen de ronde o.a. dat de Griekse regering van plan was om hier een stuwdam te gaan bouwen en het gebied onder water te laten lopen waarbij Kalami zou verdwijnen.
Weet niet of dit klopt, heb over dit verhaal zo mijn twijfels. Het is waarschijnlijker dat veelal jonge bewoners zijn vertrokken naar de kust om economische redenen, de ouderen zijn overleden met achterlating van hun spullen.
Momenteel zijn er nog enkele oudere mensen die hier verblijven maar hun aantal wordt steeds kleiner.
Het bijzondere aan Kalami is dat in veel van de verlaten huizen nog foto’s aan de muur hangen of nog kleren in de kast op de slaapkamer hangen. Ook vindt je soms nog kookspullen en andere dingen die men achter heeft gelaten. In het schooltje is nog van alles aanwezig van lesmateriaal tot geschriften aan toe.
Veel huizen staan op instorten vooral aan de dorpsrand door achterstallig of beter gezegd helemaal geen onderhoud.. Het enige gebouw dat kennelijk nog onderhouden wordt is de kerk (Agios Georgios) en sommige huizen waar wel nog mensen wonen.
Een plausibel verhaal over de geschiedenis van Kalami is te vinden op All over Greece (abandoned settlements).

Stairway to…..
Left over
2011
2014
2014

Bjorn Rheinhardt heeft een mooie documentaire over Kalami gemaakt.

In 2014 heb ik Giorgos de poeet in deze film persoonlijk ontmoet in Mirtos. Interressant figuur.