Triada-Gouverneto-Katholiko-Chordaki

Wandeling op het schiereiland Akrotiri bij Chania afkomstig uit het boek Kreta (mit weitwanderweg E4) van Michael Will (Kompass).
Deze begint op de parkeerplaats van het Agia Triada klooster en is gelegen op het schiereiland Akrotiri ca. 17 kilometer vanaf Chania.
Het begin is makkelijk want het gaat voornamelijk over asfalt, met uitzondering van een klein stuk door terrein naast deze weg. Weer terug op de asfaltweg deze blijven volgen en men komt automatisch uit bij het Gouverneto klooster, kan niet missen aangezien dit de enige weg hier naartoe is.
Geschikte kleding voor het bezoeken van het klooster is een must, we waren niet van plan het klooster te bezoeken dus iets minder geschikte wandelkleding mocht ook. Entree wordt wel geheven maar dat komt te goede aan de restauratie van de aanwezige gebouwen.
Na passage van het Gouverneto klooster begint een lange afdaling via een aangelegd rotspad naar het Katholiko klooster Op dit pad ligt de Arkoudiotissa Cave welke interessant is om even te bezoeken. De grot staat bekend om zijn stalagmiet waarvan wordt gezegd dat hij op een beer lijkt. Deze grot was gewijd aan de Arkoudiotissa Panaghia (Onze Lieve Vrouw) tijdens de christelijke jaartelling.
Het pad vervolgend komt uit bij het hierboven genoemde Katholiko klooster, een van de oudste kloosters op Kreta. Aangezien dit klooster dicht bij de kust ligt was dit een doelwit voor de vele piraten die de Kretenzische kusten in die tijd terroriseerden. Het klooster werd dan ook verlaten door de monniken die hun heil verderop zochten.
Achter het klooster gaat het verder omlaag door de Avlaki kloof om te eindigen in een kleine baai waar de monniken indertijd hun haven hadden.

Deel 2 van deze tocht begint nu.
Aan de rechterzijde van de baai omhoog klauteren om de tocht te vervolgen over rotsachtig terrein. Er zijn wat markeringen in de vorm van soms een rode stip en een enkel steenmannetje. Dit vervolgen tot aan een rivierbedding waar de pret pas echt begint, we gaan weer bergop. In het begin nog niet zo veel aan de hand echter na een honderd meter verschijnt het eerste obstakel in de vorm van een loodrechte muur die zo’n 3m. hoog is, dat wordt dus klimmen. Het is overigens niet het laatste obstakel. Het klauteren en klimmen dat het een lieve lust is wordt verderop ook nog gevraagd. In deze bedding groeien op verschillende plekken allerlei struiken en bomen en zijn lastig te passeren. Na het verlaten van deze bedding wordt het moeilijk navigeren want een pad is er niet, het gaat nu door een rotsachtig berglandschap tot aan een asfaltweg waarvan de functie me enigszins ontgaat. Oostwaarts komt deze uit bij een militaire basis en de andere kant loopt ergens dood in de bergen? Deze genomen omdat het wellicht makkelijker zou zijn. Echter na zo’n 800 m staat er een waarschuwing aan de kant van de weg dat u militair terrein gaat betreden. Een groot hek nog verderop midden over de weg maakt een eind aan de illusie dat dit een makkelijkere weg zou zijn om te vervolgen. Aangezien het betreden van een militaire basis sowieso geen goed idee is rechtsomkeert gemaakt en terug gelopen, vervolgens verder door het terrein aan de overkant van deze eenzame asfaltweg. Hier is soms een pad uit te maken en soms ook niet, dus op intu├»tie navigeren. Op het einde nog een klauterpartij en de weg naar Chordaki is bereikt. Nu nog 2,5 km over de weg en het eerste en enige kafenion is bereikt. Dit wordt vakkundig van zijn watervoorraad afgeholpen want dat was nodig.

Details
Argiroupoli-Frangokastello
?
Export
Meer details
Details
Argiroupoli-Frangokastello
?
Export
Meer details