Agiasmatsi Cave

Het Manikas plateau oefent een bepaalde aantrekkingskracht op me uit die moeilijk te definiëren is. Dit plateau ligt boven de plaatsjes Argoules en Skalotti. Het was vorig jaar de bedoeling om vanaf dit plateau af te dalen naar Argoules en van daaruit de tocht via Skalotti voort te zetten tot aan Frangokastello wat helaas mislukte.
Het plan van vandaag is om vanuit Argoules omhoog te klimmen naar het Manikas plateau aangezien ik nu in Frangokastello was. Echter het slechte weer bepaalde anders. Hevige wind en regen maakte dat het onverstandig leek om deze moeilijke tocht vandaag te maken.
Op de kaart had ik de grot van Agiasmatsi zien liggen en na het lezen van de oorsprong en de geschiedenis leek me dit een leuk alternatief voor de lastige trip naar Manikas.
De Agiasmatsi cave ligt ten noordoosten van het dorp Kapsodasos, op een steile helling met een hoogte van bijna 300 meter. Het eerste stuk vanuit Frangokastello gaat over asfalt, in dit geval de weg die Skalotti met Kapsadasos verbindt, halverwege afbuigen naar een onverharde weg. Na passage van een vuilnisbelt dit pad blijven volgen tot aan Hollowed Rock, hier begint het rotspad en de klim omhoog welke naar de grot moet leiden. De route is zoals reeds gezegd niet gemarkeerd echter met navigatie is dit wel te doen.
De grot heeft een grote archeologische betekenis, aangezien het in de oudheid als heiligdom werd gebruikt, zoals blijkt uit het grote aantal devotieven dat is geïdentificeerd. De vondsten dateren uit de prehistorie tot het begin van de Romeinse tijd. Later was het een schuilplaats voor de lokale bevolking, vooral tijdens de Ottomaanse tijd.
In de omgeving liggen diverse grotten welke makkelijk te bereiken zijn, echter de Agiasmatsi ligt goed verscholen en de ingang is lastig te bereiken. Lastig omdat hij praktisch niet te zien is en omdat hij op hoogte ligt. De laatste meters gaan over rotsen die beklommen moeten worden via een touw wat ter plaatse aanwezig is. Vanwege de gladheid door de vele regenval hiervan afgezien. Ondanks de vele regen was het een mooie tocht al is het eigenlijke doel niet behaald.. De weg was in dit geval meer de bestemming, achteraf bezien.

Hollowed Rock
Vele grotten in de omgeving
Frangokastello vlakte