Chainospilios Cave

De ontvoering van de Duitse generaal Heinrich Kreipe, bedacht door twee Britse SOE-agenten majoor Patrick Leigh Fermor en kapitein William Stanley Moss, werd uitgevoerd in samenwerking met de Kretenzische agenten van de SOE in de 2e wereldoorlog.
Tijdens de genoemde ontvoeringsoperatie werd generaal Kreipe naar verschillende schuilplaatsen op Kreta gebracht, waaronder de Chainospilios grot in het dorp Gerakari. Deze kleine grot werd in het verleden door herders gebruikt om kazen te laten rijpen en zoals in dit geval om een ontvoerde Duitse generaal in te huisvesten voor één dag!
Deze route is interessant vanwege deze geschiedenis en het uitzicht, niet zozeer vanwege de grot, die te klein is om in te verdwalen. Met uitzicht op de machtige Psiloritis in het oosten en de Kedros in het westen is het zeker de moeite waard om deze tocht te maken. Het uitzicht op deze bergreuzen en het tussenliggende Amari-dal maakt het tot een mooie tocht die niet al te lastig is.
De route begint op dirtroad licht bergop en is goed gemarkeerd, ca. 2 km lang met 240 hoogtemeters tot aan de top waar de grot ligt.Onderweg diverse uitkijkpunten met een eigen naam en een drinking source. Laatste stuk gaat over een rotspad tot aan de ingang van de grot.
De toegang tot de grot is erg klein. Zonder rugzak lukt het wel om naar binnen te kruipen, zoals reeds eerder opgemerkt verdwalen hierin is zeker niet aan de orde.
In de grot moest ik wel even denken aan de generaal en zijn kidnappers, hoe zouden zij zich bij dit hebben gevoeld?

Gerakari
Drinkwater?
Psiloritis in de mist
Ingang grot
Binnenin