Elafonisi-Chrisoskalitisa

Laatste wandeldag vandaag de finish van de Cretanway komt in zicht. Eerst nog een ontbijt in de taverna. Het strandverkeer komt langzaam op gang. Bij mijn vertrek richting Chrisoskalitisa is dit inmiddels aangegroeid tot een heuse file. Sta met verbazing en ongeloof te kijken en denk waarom je in godsnaam in file naar het strand zou moeten gaan? Maar wellicht denken die mensen in de auto waarom je hier te voet met een rugzak zou moeten lopen!
Eerste stuk van de wandeling gaat over dirtroads maar al snel gaat dit over in rotsachtig terrein waarvan in het eerste deel weinig tot geen markeringen zijn aangebracht. De track die ik heb is niet al te nauwkeurig. De GPS geeft een pad weer maar Luca heeft zijn eigen route gemaakt kennelijk. Besluit om het pad op de GPS te volgen maar inmiddels verschijnen de eerste markeringen in de vorm van 2 rode strepen. Soms is het zoeken, mijn voorgangers hebben meegeholpen door steenmannetjes neer te zetten bij sommige punten waar markeringen lastig te zien zijn.
Na het passeren van een hek nog een klein stuk bergop, in de verte zijn enkele huizen zichtbaar. Even later uitkomend op een dirtroad wist ik het zit er eigenlijk op. Niet meer zoeken naar een weg maar gewoon volgen. Aan een kant jammer want het is een deel van de fun op alle routes die ik gelopen heb om je weg te zoeken en uiteindelijk daar uit te komen waar je uit wilde komen.
Het klooster van Chrisoskalitisa is van veraf zichtbaar. Gebouwd op een rots aan de rand van het dorp en torent hoog boven alles uit met mooi zicht op zee. Het klooster is een must om te bezoeken, bij het naar boven lopen op de trap goed opletten of je een gouden trede kunt zien. Dit is echter alleen weggelegd voor een diepgelovige, heb hem niet kunnen ontdekken. Overigens de mevrouw aan de kassa heeft hem ook (nog) niet gezien en ze is toch al een hele tijd in dienst hier zo vertrouwde ze me toe.
Goed…en nu? Verderop naar het dorp en een plan maken hoe verder. Eerst nog wat drinken.
Verderop gestopt bij een taverna om te eten, kip in honing en rijst met groenten, heerlijk.
Informatie gevraagd of er bussen rijden naar Kissamos of Chania. Jawel de bushalte was zelfs tegenover de taverna al staat dat niet aangegeven, wat overigens normaal is op Kreta. Om 16 uur komt ie, mooi dan heb ik nog tijd voor een toetje van het huis met raki van hetzelfde huis.
Sta keurig op tijd te wachten aan de “bushalte”, de bussen zijn hier overigens vrijwel altijd netjes op tijd, komt ie aanrijden. Zwaai dat ik mee wil, zwaait terug maar rijdt gewoon door. De man van het restaurant zei dat ik misschien verderop moest gaan en dat ie daar dan gestopt zou zijn. Gedaan maar al snel werd duidelijk dat kan niet, geen plek om te stoppen. En nu? Stukje door gelopen tot een volgend restaurant. Misschien dat men hier wel weet hoe bussen op Kreta functioneren? Eigenlijk ook niet maar men hangt aan de telefoon om een taxi te bestellen…. ook goed. Gaat wel een uur duren want die komt uit Kissamos, oké geen probleem, heb de tijd.
De taxichauffeur was wel grappig. Iedereen in Kreta doet siga siga behalve taxichauffeurs zo liet hij me weten omdat ze een beetje gek zijn.😂 Leuk gesprek gevoerd met hem over mijn reis. Waar ik naartoe wilde in Kissamos? had op booking.com gekeken en hotel Kissamos had nog wat vrij. Ligt aan een drukke weg, weet iets beters in het oude deel van Kissamos. Ook goed doe maar, ja hoeft niet als je niet wilt, nee is goed ik vertrouw erop en de prijs was hetzelfde hotel Kissamos.
Inderdaad mooi hotel bestierd door 2 zusjes, gelegen aan het plein compleet met zang en dans in de avond niet ver van de boulevard waar ik net als een aantal jaren geleden nogmaals bij de Cellar ben gaan eten. 2x warm eten op een dag ditmaal pastitio en alweer een toetje met raki (what else).
Overigens lag er een steen op de badkamer van mijn hotel die verdacht veel op mijn achtergelaten steen in Elafonissi leek. Hint, aanwijzing, toeval?, Misschien had ie het niet naar de zin in Elafonissi….te druk?
Voorlopig een mooi einde van een voor mij epische voetreis op mijn favoriete eiland!

afscheid van Elafonisi

Klooster Chrisoskalitisa
kip in honing
The Cellar Kissamos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *