Kato Asites-Zaros (part 1)

Volgens het boek the Cretan Way staat voor vandaag de eerste koninginnenetappe op het programma, slechts 10 km in lengte. Zoals reeds eerder opgemerkt is een korte(re) afstand geen garantie voor een makkelijke wandeling in deze ruige omgeving.
De eerste 2 km gaan bergop over asfalt naar Ano Asites en zijn relatief gemakkelijk afgezien van het weer want het is al tamelijk warm zo vroeg in de ochtend. Na een korte stop in Ano Asites om de voedsel- en water voorraad aan te vullen verder via het asfalt om vervolgens af te slaan en over een dirtroad verder te gaan. Na een tijd is het afgelopen met de pret en begint het echte werk. Eerst door een poortje waar het E4 pad begint en waar ik met geen mogelijkheid doorheen kom zonder mijn backpack af te doen. Na deze eerste hindernis gaat het verder bergop over rotsen en keien en dat blijft zo. Het pad op de eerste klim is voor de verandering goed gemarkeerd en komt tenslotte uit bij Prinos refuge dit is een shelter en ligt ongeveer halverwege deze route maar is gesloten. De water voorraad is bijna op, dus is het zaak om deze bij te vullen. Iets verderop gelukkig een drinkbak voor geiten en schapen welke gevoed wordt met water uit de berg. Voorraad aangevuld en verder, ben pas halverwege en het doel ga ik vandaag niet halen op deze berg. De E4 markeringen ontbreken veelal in dit tweede deel, af en toe een bordje maar dan houdt het ook op.
Om 21 uur is het hier donker dus dat wordt een probleem waar je altijd rekening mee moet houden om jezelf niet in de problemen te brengen. Moeilijkheden op deze berg moet je sowieso proberen te voorkomen want er is geen telefoon of internetverbinding in deze omgeving dus ben je op jezelf aangewezen.
Bereik voor het donker gelukkig een plateau met enkele bomen en waar zo te zien meerdere mensen zijn geweest in het verleden die het Leave No Trace principe niet beheersen. Mensen neem a.u.b. je rommel mee naar beneden en laat dit niet achter op de berg je hebt het tenslotte toch ook mee omhoog gesjouwd! Eerst eten want rammel van de honger. Op het menu vandaag noodles met quinoa, brood en gekookte vliegjes die een kijkje kwamen nemen en mee wilden eten.
De nacht vredig doorgebracht in de tent met alleen het gerammel van bellen die aan geiten en schapen toebehoren op de achtergrond. Morgen verder.

Prinos refuge

Time:
9-6-2022 09:12:00
Duration:
09:16:08
Ascent/Descent:
1053 m 98 m
Distance:
7.27 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *