Kato Zakros – Chandras

Eerste etappe Cretan Way gaat van Kato Zakros naar Chandras.
Wandelen heeft zijn rituelen. In navolging van Luca Gianotti (auteur en bedenker van de Cretan Way) daags van te voren op het strand van Kato Zakros op zoek gegaan naar een steen die past bij deze reis.
De bedoeling is om deze mee te nemen en op het strand van  Elafonisi achter te laten.
De dodenvallei in Kato Zakros passeren gaat vrij vlot. Hierna op weg naar het centrum van Zakros waar voorlopig de laatste mogelijkheid is om voorraden aan te vullen.
Hierna gaat de tocht westwaarts en constant bergop, het pad (muletrack) is gemarkeerd maar wel bezaaid met keien en stenen van de meest uiteenlopende formaten. Even rustpauze bij de Skalia bron om bij te tanken en te eten.
Van hieruit is het nog 5,5 km naar Ziros en 10 km naar Chandras, er lijkt echter geen einde aan dit rotsachtige pad te komen.
Uiteindelijk komt er toch een einde aan maar dan duikt het eerste probleem op, er is een hekwerk geplaatst rondom dit pad. Op het eerste gezicht lijkt er geen mogelijkheid om dit te passeren op een normale manier en dus ook geen mogelijkheid om verder te gaan. Heb ik iets gemist? Stuk terug lopen om te checken nee zit op het juiste spoor, mijn GPS liegt zelden.
De richting is goed kan niet anders dus weer terug naar point of no return. en nu eens goed kijken! Ja hoor deze boer was erg creatief met dat hek en vooral de sluiting. Is wel te openen. Ziros is niet zo heel ver meer vandaan maar alleen te bereiken van hieruit via een steile afdaling.
Daar Ziros slechts één plek voor verhuur van kamers bezit die allen bezet zijn op naar het 4 km verderop gelegen Chandras. Het begint te schemeren dat wordt doorlopen want donker hier is echt donker, nergens straatverlichting, daar dien je zelf voor te zorgen.
Ioanna regelt de onderkomens voor E4 wandelaars in Chandras en hangt meteen aan de telefoon bij binnenkomst in haar kafenion. Er is plaats in een leuke 1 persoons kamer met alles erop en eraan. Moet even wachten maar je wordt ondertussen goed verzorgd na zo een trip met eten, drinken en raki.