Start Cretan Way

The Cretan Way gaat beginnen na maanden voorbereiding eindelijk van start.
Al vroeg op weg naar vliegveld Eindhoven vanwaar dit avontuur gaat beginnen. Deze vlucht eindigt in Athene vanwaar ik wordt opgehaald en naar mijn eerste verblijf in Artemida, op 7 km van het vliegveld, wordt gebracht. Een nacht hier verblijven waarna Ioanna me terug brengt naar het vliegveld van Athene om mijn weg naar Kreta, meer bepaald Sitia, voort te zetten. Een uurtje vliegen nog, een landing op Sitia airport en we zijn er.
Airport shuttle service stond aangegeven bij boeking van mijn hotel in Zakros. Kwam niet helemaal overeen met wat ik eronder versta. De baas van het hotel die het telkens “no problem” had gevonden toen ik er (van tevoren) naar had ge├»nformeerd had andere plannen die dag. Hij moest naar Heraklion maar was toevallig in de buurt van het vliegveld. Wilde me wel ophalen en afzetten bij het busstation van Sitia!
Wachten op de bus duurt zo’n 2 uur. Tijd voor wat inkopen en eten in Sitia. Reizen met de bus op Kreta is redelijk luxe, zelfs WiFi aan boord. Prachtige rit langs zee en door de bergen. Bus stopt praktisch voor het hotel dus dat is makkelijk.
Nu is dit hotel niet echt van deze tijd om niet te zeggen onderkomen (mijn tent is luxer dan dit). Ook nog 2 nachten geboekt, valse start eigenlijk maar vanaf nu kan het alleen maar beter gaan hou ik mezelf voor.
Kato Zakros waar de eigenlijke start is ligt op 6 km van Zakros . Deze 2 plaatsen worden gescheiden door de dodenvallei waar de Minoans vroeger hun doden begroeven in de rotswanden. Deze kloof eerst maar een verkennen om in de stemming te komen.
De eerste E4 richting aanwijzers wijzen de weg en zijn voortekens van een bijzondere reis voor mij.
In Kato Zakros is niet veel veranderd, 5 jaar geleden was ik er al eens, nog steeds leuk en de moeite waard. Geen bruisend nachtleven, meer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar rust. De chef salad bij Akrogiali smaakt nog steeds als vanouds en is voldoende om het 2 dagen op uit te houden.
Tijdens het nuttigen van de Chef salad min of meer besloten om ook nog een nacht in Kato Zakros te blijven.
Afscheid van Hotel Zakros en zijn eigenaars genomen en vervolgens op weg naar Kato Zakros. Voor deze tocht de gemakkelijke route over voornamelijk asfaltwegen gekozen en aangekomen bij Kato Zakros Palace voor een overnachting. Conversatie met de eigenaar leert me dat men hem 20 jaar geleden voor gek verklaarde om hier iets te beginnen. Bewijst maar weer eens dat je soms niet naar anderen moet luisteren maar je eigen ding moet doen zoals in dit geval. Hij heeft er iets moois van gemaakt.
Tijd voor een Greek salad en een Mythos in taverna Glaros, later nog een rondje rondom diverse bekende plekken en tenslotte een plons in zee. Geen ice-man toestanden vandaag, prima watertemperatuur.
In navolging van Luca Gianotti (auteur van de Cretan Way) wilde ook ik een steen van de oostkant meenemen om deze aan de westkant van het eiland achter te laten. Na even zoeken (er lagen er genoeg) een mooie hartvormige gevonden om naar Elafonisi te brengen.

Hier moet u het mee doen!
op weg naar Athene
stone
op weg naar Elafonisi
Welkom
Ingang dodenvallei
dodenvallei
Dodenvallei

Chef Salad