Onderweg in Kreta

sign

Inspiratie

Onderweg naar de Golem Krchin, een van de vele 2000ers in het Mavrovo National Park in Noord-MacedoniĆ«, in 2018 kwam ik Eva Smeele tegen. Eva is al jaren solo hikend in de Balkan actief en onderweg voor haar project evadinaricaproject. Deze ontmoeting en het boek van Jolanda Linschoten “niet de race maar de reis” vormden de inspiratie om te gaan hiken.
We komen al jaren op Kreta en ik vindt het prettig toeven hier vanwege het klimaat en vooral de gastvrijheid en de relaxte levensstijl van de bevolking.
In 2016 bij toeval een E4 pad ontdekt in Zakros maar had op dat moment geen idee wat dit inhield.
Het E4 pad gaat van het zuidwesten in Portugal via Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemeniƫ, Bulgarije, Griekenland, Cyprus.
Het Griekse deel doet ook Kreta aan! De totale lengte van de E4 is 11.800 km. Het deel welke door Kreta voert is ongeveer 320 km lang.

the Cretan Way

Kreta is zeer bergachtig en van west naar oost zijn er drie gebergtes te onderscheiden. In het westen de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan de Pachnes (2452m) de hoogste top is.
In het centrale deel van Kreta bevindt zich het Idagebergte met de Psiloritis als hoogste berg (2456m).
In het oosten het Diktigebergte, waarvan de Dikti (2148m) de hoogste berg is. De bergen bestaan grotendeels uit kalksteen en herbergen veel grotten en tegen de 50 kloven.
The Cretan way is een mix van E4 paden, ongemarkeerde mule-tracks, dirt roads, en ander ongemak welke aan elkaar zijn geknoopt en tot een route dwars over het eiland leiden. Deze route is ca. 500 km lang. De start vindt plaats in Kato Zakros en eindigt bij het klooster van Chrisoskalitisa.
De route is opgedeeld in 28 etappes waarvan de langste 24 km en de kortste 7 km is.
Deze route is ontwikkeld door Luca Gianotti een Italiaanse walking tour guide/hiker en hij heeft alles beschreven in The Cretan Way.

Waarom de Cretan Way

De Camino, is ongetwijfeld heel erg mooi en uitdagend, maar ook erg druk, in 2017 liepen er meer dan 300.000 mensen de route naar Santiago de Compostella. De Appalachian Trail is ver weg evenals de CDT.
Zoals hierboven gezegd breng ik al jaren op Kreta mijn vakanties door en wil ik het eiland ook eens van een andere kant ontdekken en wel te voet.