The Cretan Way

Inspiratie

Onderweg naar de Golem Krchin, een van de vele 2000ers in het Mavrovo National Park in Noord-Macedonië, in 2018 kwamen we Eva Smeele tegen. Eva is al jaren solo hikend in de Balkan actief en onderweg voor haar project evadinaricaproject. Deze ontmoeting en het boek van Jolanda Linschoten “niet de race maar de reis” vormden de inspiratie om na mijn pensionering iets anders te gaan doen dan achter de geraniums te gaan zitten. Hiken gaat het worden. Je moet er de tijd voor nemen en dat kan nu zonder vakantiedagen te sparen of sabbaticals op te nemen.


Waarom de Cretan Way?

Kreta te bewandelen van oost naar west over een route die ca. 500 km in lengte bedraagt en is opgedeeld in 28 etappes en het geheel staat bekend onder de naam The Cretan Way.
De Camino, is ongetwijfeld heel erg mooi en uitdagend, maar ook erg druk, in 2017 liepen er meer dan 300.000 mensen de route naar Santiago de Compostella. De Appalachian Trail is ver weg evenals de CDT.
De Kretenzers zijn bijzonder aardige en behulpzame mensen die me vast willen helpen met het realiseren van dit doel dus dat is al meegenomen.
In 2016 bij toeval het E4 pad ontdekt in Zakros (Kreta). Het gehele E4 pad voert van het zuidwesten in Portugal via Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland. Het strekt zich ook uit tot Kreta en eindigt in Cyprus. De totale lengte van de E4 is 11.800 km. Het deel welke door Kreta voert is ongeveer 320 km lang. Na speurwerk en info zoeken over het E4 pad op het spoor gekomen van Luca Gianotti die het pad (groten)deels heeft gevolgd en gepubliceerd in The Cretan Way . Het boek is inspirerend en gaf het laatste zetje dat nodig was om dit te gaan doen. Normalerwijze wordt er van west naar oost gelopen maar Luca heeft goede redenen om het andersom te doen, het wandelen met zicht op de zonsondergang lijkt me wel prettig. In het boek staat alles duidelijk beschreven en ga proberen me eraan te houden.

Route

The Cretan way is een mix van E4 paden, ongemarkeerde mule-tracks, dirt roads, en ander ongemak welke aan elkaar zijn geknoopt en tot een route dwars over het eiland leiden. De route is ca. 500 km lang. De start vindt plaats in Kato Zakros en finisht bij het klooster van Chrisoskalitisa alwaar één van de negentig traptreden die naar het klooster toe lopen van puur goud moet zijn. Deze is echter alleen zichtbaar voor iemand die geheel zonder zonden is.
De route is opgedeeld in 28 etappes waarvan de langste 24 km en de kortste 7 km is. Het wordt zeker geen race tegen de klok maar een (hopelijk) onvergetelijke tocht met ontmoetingen, diepte- en hoogtepunten, hindernissen, en wellicht onverwachte dingen. De reis is in dit geval zeker belangrijker dan de bestemming.

Gaat me dit lukken?

Deze tocht gaat niet eenvoudig worden. Na enkele tochten in Kreta dit jaar met weinig bepakking (deels op de E4) en in Nederland met 15 kg uitrusting op de rug en is me dat inmiddels duidelijk geworden.
De omstandigheden op Kreta zijn compleet anders dan in ons land. Met name de rotsachtige bodem bedekt met keien vormt een weinig aangename ervaring voor je voeten, bergop en bergaf gaat soms over smalle paden en dan heb ik het nog niet gehad over de barrel dogs langs de route die weliswaar aan de ketting liggen maar toch op de meest onverwachte momenten uit hun hok komen “gevlogen” als je passeert. Ander ding zijn de weersomstandigheden, ligt er sneeuw in dat jaargetijde in de bergen, is het koud of warm?
Navigatie met GPS gaat dat goed daar de ontvangst in b.v. een kloof weleens wegvalt. Er zijn veel vragen en voorlopig nog weinig antwoorden. We gaan het zien en meemaken.