Vulkaaneifel (3 maren)

Maren, zijn vulkaanmeren welke ontstaan zijn in een ver verleden door een explosie van waterdamp. Het zijn feitelijk explosiekraters waarvan sommige gevuld met water wat niet weg kan vanwege de basalt laag op de bodem. Ze hebben iets magisch en mysterieus al is het alleen maar door de ontstaansgeschiedenis.
Rondom Daun zijn er verschillende maren gevuld met water te vinden, het is er mooi en goed wandelen met soms steile beklimmingen/afdalingen en schitterende vergezichten.
3 maren op rij binnen een wandelafstand van pak m beet 10 km, waar vindt je dat nog?….hier dus!
De wandeling start bij het middelste van de drie het Weinfelder Maar, ook wel Totenmaar genoemd. Via de rechteroever gaat het deels langs de L64 en een skigebied naar het Gemünder Maar het noordelijkste en kleinste van de drie. Na een rondje hieromheen op naar de beklimming van de Mäuseberg waar bovenop het uitkijkpunt Dronketurm is gebouwd. Dit is het uitdagendste stuk om te wandelen vanwege het stijgingspercentage. Eenmaal boven wordt je beloond met een geweldig uitzicht en om alles nog beter te kunnen bekijken is het mogelijk om de Dronketurm te beklimmen waarbij je een compleet uitzicht hebt over de vulkaneifel. Hierna gaat het verder via de andere oever van het Weinfelder Maar op naar de laatste van dit trio het Schalkenmehren Maar. Dit is het oudste van de drie met ook een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het gaat nu in dalende lijn naar beneden via een deel van de Eifelsteig, met de klok mee rondom het maar om uit te komen in Schalkenmehren. Leuk plaatsje om even een stop te maken en de inwendige mens te versterken. De weg vervolgen betekent dat het nu weer bergop gaat door dit dorp, praktisch parallel aan een stukje Eifelsteig maar dan in tegengestelde richting, terug naar het startpunt van deze route.

Gemünder Maar
Time:
28-11-2021 11:47:
Duration:
03:53:36
Ascent/Descent:
374 m 379 m
Distance:
11.14 km