Vulkaaneifel

De eifel is voor wat mij betreft het mooiste wat Duitsland te bieden heeft op natuurgebied. Het is daarom dat we er regelmatig verblijven, zij het voor dagtrips of voor langere tijd in meestal in een fewo.
Deze keer in Tettscheid vlakbij Daun in de Vulkaneifel.
Lang geleden is dit landschap ontstaan door vulkanische activiteiten die heden ten dage tot rust zijn gekomen. Volgens deskundigen is het echter niet uitgesloten, dat het in de verre toekomst nogmaals tot uitbarstingen kan komen hier, de tijd zal het leren

Lieserpfad

In de buurt van Tettscheid stroomt de Lieser waaraan het bekende Lieserpfad zijn naam heeft ontleent. De Lieser ontspringt in Boxberg en stroomt naar (jawel) Lieser alwaar hij/zij uitmondt in de Moezel.
Naast deze rivier is dus het Lieserpfad gecreëerd met een totale afstand van ca.75 km en geldt als een van de mooiste wandelroutes in de Eifel.
Als je dan toch in de buurt bent is de keuze snel gemaakt om een klein deel van het Lieserpfad te volgen daar de complete route erg lang is om op een maandagmorgen te lopen. Zelfs dit kleine deel is al ontzettend de moeite waard en maakt me nieuwsgierig naar de complete route.
Maar vandaag gaan we een relatief korte wandeling doen welke start in Tettscheid welke dus deels langs het Lieserpfad loopt, vervolgens via het nabij gelegen Trittscheid weer terug naar Tettscheid.
Het laatste deel van deze wandeling voert door het MTB trailpark Koulshore waar het voor wandelaars niet is toegestaan om doorheen te trekken omdat het bestemd is voor vrouwen en mannen op de fiets. Ter voorkoming van botsingen tussen mountainbikers en wandelaars is deze regel ingevoerd. Als dit landschap echter bedekt is met een laag sneeuw is het moeilijk weerstand te bieden aan het gevoel om er niet te voet doorheen te trekken. Gelukkig geen MTB-ers tegen gekomen.

3 Maren

Maren, zijn vulkaanmeren welke ontstaan zijn in een ver verleden door een explosie van waterdamp. Het zijn feitelijk explosiekraters waarvan sommige gevuld met water wat niet weg kan vanwege de basalt laag op de bodem. Ze hebben iets magisch en mysterieus al is het alleen maar door de ontstaansgeschiedenis.
Rondom Daun zijn er verschillende maren gevuld met water te vinden, het is er mooi en goed wandelen met soms steile beklimmingen/afdalingen en schitterende vergezichten.
3 maren op rij binnen een wandelafstand van pak m beet 10 km, waar vindt je dat nog?….hier dus!
De wandeling start bij het middelste van de drie het Weinfelder Maar, ook wel Totenmaar genoemd. Via de rechteroever gaat het deels langs de L64 en een skigebied naar het Gemünder Maar het noordelijkste en kleinste van de drie. Na een rondje hieromheen op naar de beklimming van de Mäuseberg waar bovenop het uitkijkpunt Dronketurm is gebouwd. Dit is het uitdagendste stuk om te wandelen vanwege het stijgingspercentage. Eenmaal boven wordt je beloond met een geweldig uitzicht en om alles nog beter te kunnen bekijken is het mogelijk om de Dronketurm te beklimmen waarbij je een compleet uitzicht hebt over de vulkaneifel. Hierna gaat het verder via de andere oever van het Weinfelder Maar op naar de laatste van dit trio het Schalkenmehren Maar. Dit is het oudste van de drie met ook een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het gaat nu in dalende lijn naar beneden via een deel van de Eifelsteig, met de klok mee rondom het maar om uit te komen in Schalkenmehren. Leuk plaatsje om even een stop te maken en de inwendige mens te versterken. De weg vervolgen betekent dat het nu weer bergop gaat door dit dorp, praktisch parallel aan een stukje Eifelsteig maar dan in tegengestelde richting, terug naar het startpunt van deze route.

Gemünder Maar