Wildkamperen in de Eifel

Simonskall-Aufwärts (Harscheidt)-Bushfieber (Venwegen)-Roetgen-Simonskall

Wildkamperen is voor mij het overnachten al dan niet in een tent in de vrije natuur of op openbare plekken, buiten bestaande campings.
Daar ik vlakbij de Duitse grens woon en de Eifel al heel lang een grote aantrekkingskracht op me heeft vanwege de machtig mooie bossen, grote stuwmeren en het bergachtige terrein leek het me logisch dat ik dit hier wilde gaan doen.
Helaas in Duitsland is wildkamperen (ook) niet toegestaan behalve met toestemming van de eigenaar van een terrein. Doe je dit niet, dan riskeer je niet alleen een boze eigenaar maar ook nog eens een boete.
Kamperen in een bos in de Eifel op een legale manier kan door gebruik te maken van trekking-Eifel.
Voor € 10 per nacht is het toegestaan om op aangewezen en hiervoor ingerichte plekken te verblijven. Het benadert het gevoel van wildkamperen al is de “kick” van betrapt te worden afwezig als je betaald hebt.
Twee nachten gekampeerd op 2 verschillende plekken. Gestart in Simonskall en via een flinke omweg naar Harscheidt waar de eerste overnachting (Aufwarts) was. Deze route kent aardig wat hoogtemeters en gaat deels langs de Rursee wat altijd bijzonder mooi is. Gevarieerde route met zowel asfalt, dirtroads en smalle doorgangen door het bos. Water is altijd wel te vinden langs de route, beken en plassen genoeg, zorg wel voor een waterfilter.
De plek is voorzien van een vrij grote houten vlonder waar een normale trekkerstent makkelijk op een helft past. Het is mogelijk, als je alleen wilt staan of een dusdanig grote tent hebt, om de gehele vlonder te reserveren voor de dubbele prijs. De plek is verder voorzien van een tafel en de mogelijkheid om je behoefte te doen mocht dat nodig zijn (compost-toilet). Opzetten en pitchen van de tent is niet een heel groot probleem ondanks dat er geen haringen gebruikt kunnen worden, er zijn voldoende mogelijkheden aangebracht om de tent af te spannen. Groot voordeel is dat alles precies recht staat zodat je normaal kunt liggen in je tent. De plekken kunnen voor maximaal voor 2 nachten achter elkaar geboekt worden!
Zoals reeds vermeld van 2 trekking-plaatsen gebruik gemaakt op deze 4-daagse tour namelijk Aufwarts en Bushfieber
De volgende dag ging van Aufwarts naar Bushfieber (in de buurt van Venwegen). Schitterende route door grotendeels bossen met mooie uitzichten op diepe dalen veel hoogtemeters en lange goed te bewandelen bospaden door het Hurtgenwald.
Bushfieber ligt goed verstopt op een heuvel maar midden in een minder toegankelijk bebost gebied. Ondanks de flinke wind die er stond weinig last hiervan gehad door beschutting van bomen. Inrichting is vrijwel identiek aan Aufwarts m.u.v. het toiletgebouw dat iets verder van de kampplek afstaat, bij hoge nood een dingetje om rekening mee te houden 🙂
De volgende dag de tent afbreken in de regen en op weg naar Roetgen, ditmaal voor de laatste overnachting maar dan op een camping en wel Faulenbruch. Relatief korte wandeling en voor een klein deel over de eerste etappe van de Eifelsteig.
De laatste etappe terug naar Simonskall gaat deels over de Vennbahn tot vlak voor Lammersdorf waar het traject linksaf gaat en uiteindelijk via het bos naar de Kalltalsperre voert. Van hieruit grotendeels bergop terug naar Simonskall.
Al met al een positief gevoel over gehouden aan deze manier van onderweg zijn in de Eifel. De trekking plaatsen zijn goed verzorgd en als iedereen zijn rommel weer mee naar huis neemt blijft dit ook zo.

Niet alleen in de Eifel is wildkamperen mogelijk, andere opties in Duitsland:
1nitetent (meest particulieren)
Rheinland-Phaltz
Schwarzwald
Soonwaldsteig
Bayern

Simonskall
Bushfieber
Eifelview
Kalltal
Kallbruck
tom spree
Tom Spreeberg monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *